• Bedrijf? Bestel op rekening
  • Gratis levering vanaf €100,-
  • Voor 17:00 besteld vandaag verzonden
  • Voor professionals

Vliegroest verwijderen

Bij het bewerken van roestvaststaal ontstaat er vrijwel altijd vliegroest. Dit zijn kleine metaaldeeltjes, ook wel vluchtroest of oppervlakteroest genoemd, die de lucht in worden geschoten. Deze deeltjes zijn met het oog nauwelijks te zien, maar kunnen wel een enorme impact hebben op rvs. In dit artikel leest u hoe u vliegroest kunt verwijderen. Ook leest u hoe u vliegroest voortaan kunt voorkomen.

Vliegroest verwijderen

Vliegroest komt niet uit het materiaal zelf, maar vormt een extra laag over het roestvaststaal. Hierdoor kan het eenvoudig verwijderd worden. Vaak is het al mogelijk de vliegroest te verwijderen met een doekje en een klein beetje water en schoonmaakmiddel. Als dit echter niet genoeg is, raden we u aan om gebruik te maken van een zogeheten Inoxi Restore Spray. Hiermee kunt u de vliegroest gemakkelijk verwijderen, zonder dat het materiaal beschadigt raakt.

Als de vliegroest niet met schoonmaakmiddel of Inoxi Restore Spray verwijderd kan worden, gaat het zeer waarschijnlijk om roest die uit het materiaal zelf is voortgekomen. In dat geval moet u het materiaal opnieuw slijpen.

Vliegroest voorkomen

Voor bepaalde industrieën is het van groot belang te voorkomen dat vliegroest in aanraking komt met rvs. Dit kunt u bereiken door te werken in afsluitbare ruimtes, met afgedekte machines of met goede afzuigapparatuur. Zo bent u ervan verzekerd dat er geen roest optreedt.

De verschillende mogelijkheden om vliegroest te voorkomen: 

  • Maak gebruik van goede afzuigapparatuur. Zo komt de vliegroest niet in aanraking met het RVS. 
  • Werk in een ruimte met een hoge luchtdruk. Door een hoge luchtdruk worden de stofdeeltjes buiten de ruimte gehouden. Bij het openen van de deur zorgt het drukverschil ervoor dat de stofdeeltjes niet binnenkomen.
  • Werk in een afgesloten ruimte. Het is verstandig om rvs te bewerken in een afgesloten ruimte, zodat het niet in aanraking kan komen met andere materialen.
  • Houd rekening met het gereedschap dat u gebruikt. Door roestvaststaal te bewerken met een slijpschijf die eerder is gebruikt voor staal, kan de roest overgebracht worden.  

Vragen over het voorkomen van vliegroest?

Wilt u meer weten over het verwijderen van vliegroest? Start dan gerust een chat rechts onderin uw scherm met één van onze experts. SlijpExpert.nl heeft altijd de laagste prijsgarantie op alle producten. Wij leveren alle Inoxi Restore Sprays uit voorraad en u ontvangt deze binnen één werkdag.

Terug naar overzicht

Meer leesvoer

Bekijk al het slijp- en schuuradvies