Haakse slijpers van SlijpExpert

De haakse slijper is één van de meest voorkomende machines in de werkplaats. Met name in de metaalbewerkende industrie wordt er dagelijks veel gebruik van gemaakt. Het is dan ook het ideale gereedschap voor het afbramen, (door)slijpen, ontbramen en ontroesten van materialen. Maar met het grote aantal haakse slijpmachines in onze webshop kan het moeilijk zijn om de juiste te kiezen. In dit artikel krijgt u zes tips voor het aanschaffen van de juiste haakse slijper. 

Wat is een haakse slijper?

Een haakse slijper, ook wel slijptol of flex genoemd, is een stuk gereedschap om metaal, steen of hout te bewerken. Een haakse slijper is erg handig voor het:

 • Slijpen en zagen van steen en metaal
 • Verwijderen van metaalbramen en roest
 • Polijsten van metaal
 • Borstelen van metaal en steen

 • Haakse slijpers zijn er in verschillende maten en prijsklassen. Welk model, wattage en merk het meest geschikt is, is afhankelijk van het werk dat je ermee wil gaan doen.

  1. Let op de aandrijving

  Haakse slijpers kunnen op verschillende manieren worden aangedreven. Naast haakse slijpmachines met elektrische aandrijving zijn er ook varianten op accu verkrijgbaar. Met de accu aandrijving kunt u draadloos werken. Dit is ideaal als er geen stroomvoorziening in de buurt is of als je heel flexibel te werk wil gaan. De aandrijving met snoer blijft echter aan te raden voor langdurig gebruik en bij zware verspaningen. Wij leveren voor beide aandrijvingen een compleet ons assortiment van de A-merken Metabo en Flex.

  2. Let op het vermogen en toerental

  De kostprijs van een haakse slijper wordt in grote mate bepaald door het vermogen (in Watt) dat de slijper kan leveren. Bovendien is het belangrijk of het toerental regelbaar is.

  Vermogen

  Voor een 125 mm haakse slijper is een vermogen van 800 tot 1200 Watt voldoende voor het gebruik op staal met doorslijpers, afbramers en lamellenschijven. Voor het zwaardere verspaanwerk met 3M Cubitron II™ schijven, is een vermogen van 1400 tot 1700 Watt aan te bevelen.

  Toerental

  Een 125 mm haakse slijpmachine heeft standaard een vast onbelast toerental van 10.000 omwentelingen per minuut. Dit is ideaal voor het gebruik van doorslijp- en afbraamschijven op staal. Wanneer u met lamellenschijven en/of er op roestvaststaal werkt, kunt u beter een machine met een regelbaar toerental kiezen. Door een lager toerental in te stellen, zal de warmteontwikkeling op het te bewerken materiaal lager blijven. Zo kunt u de standtijd van het schuurmateriaal vergroten. Daarnaast is het mogelijk om machines aan te schaffen die beschikken over een langzame start, anti-klembeveiliging, twee-knopbediening, anti-vibratie, extra platte kop en snelwisselsysteem.

  3. Let op de diameter van de haakse slijper

  De meest voorkomende slijpers zijn geschikt voor de 125 mm schijven. Daarnaast hebben wij ook haakse slijpers die geschikt zijn voor schijven van 115, 180 en 230 mm. Welke maat geschikt is voor u, hangt sterk af van uw werkzaamheden. Wilt u een kleine wendbaardere variant, dan kunt u het beste kiezen voor een 115 mm of 125mm haakse slijper.

  4. Kies de juiste slijpschijf

  Om daadwerkelijk aan de slag te kunnen met een haakse slijper heeft u natuurlijk ook schijven nodig. Wij hebben een groot assortiment schijven voor alle soorten metaal:

 • Doorslijpschijven: hiermee is het mogelijk om diverse materialen door te slijpen.
 • Fiberschijven: deze zijn ideaal om materialen strak, vlak en snel te verspanen.
 • Afbraamschijven: deze worden gebruikt voor het verwijderen van scherpe punten of randen van lasnaden en zaagsneden.
 • Lamellenschijven: deze zijn zeer universeel inzetbaar, maar worden voornamelijk gebruikt voor het ontbramen van diverse materialen.

 • De slijpschijven voor op de haakse slijper zijn verkrijgbaar in verschillende maten: 115 mm, 125 mm, 180 mm en 230 mm. De 115 mm en 125 mm zijn de kleine wendbare varianten, waarbij de 125 mm het meest voorkomt. De 180 mm en 230 mm zijn de robuuste varianten. Deze zijn dus geschikt voor het grovere werk. Weet u niet welke slijpschijf het beste is voor uw situatie? U kunt rechts onderin uw scherm een chat starten met één van onze experts. Wij kunnen u direct voorzien van persoonlijk advies.

  5. Let op uw veiligheid

  Het gebruik van een haakse slijper is niet zonder risico’s. Wanneer u gebruik wilt maken van een haakse slijper zijn er verschillende veiligheidsmaatregelen die u moet treffen. Zo heeft elke gebruiker van een haakse slijper gehoorbescherming en een veiligheidsbril nodig. Dit behoort tot de standaarduitrusting van elke gebruiker. Verder is het dragen van een stofmasker belangrijk om uw luchtwegen te beschermen. Onze producten zijn geproduceerd en gecontroleerd volgens de strengst geldende internationale regelgeving. Hierdoor is de kwaliteit gegarandeerd, net zoals de laagste prijs.

  6. Bekijk de meest verkochte haakse slijpers

  De haakse slijpers van SlijpExpert zijn van de merken Cibo, Flex en Metabo. Uit dit assortiment hebben wij de bestverkochte haakse slijpers samengesteld:

 • Flex L10-10 125. Topslijper voor algemeen gebruik, superprijs.
 • Metabo WE15-125 Quick Lim. Edition. Sterke 1.550Watt slijper, slank model, topprestaties.
 • Metabo WPB 18 LTX BL 125 Accu slijper. Voor snoerloos schuren en slijpen. Lang uithoudingsvermogen.
 • Flex LE14-7. De RVS specialist met 1.400 Watt en regelbaar toerental.
 • Cibo Finipower Ideale machine voor het polijsten. Toerental regelbaar 900-2810 omw/min.

 • Advies

  Wij hebben een uitgebreid assortiment haakse slijpers. Wilt u meer weten over de haakse slijpers van Slijpexperts? Neem dan gerust contact op met onze experts. Wij helpen u graag bij het maken van de beste keuze.