3M Speedglas: welke lashelm of laskap heb ik nodig?

speedglas

Tijdens het lassen ontstaan er ultraviolette en infrarode stralingen die schadelijk zijn. De stralingen kunnen leiden tot permanente oogbeschadiging. Ook lasspatten en slijpdeeltjes richten schade aan de ogen en het gezicht aan. Een lashelm met de juiste filter beschermen u tegen deze risico’s. Speedglas van 3M biedt u excellente bescherming voor, tijdens en na het lassen. Een Speedglas lashelm is te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. In dit artikel gaan we dieper in op welke soort Speedglas lashelm het beste bij uw situatie past.

Wat is Speedglas?

Speedglas is een type glas van een lashelm die een automatisch donkerkleurende werking heeft. Zodra de vlamboog ontstaat, wordt het zicht automatisch binnen één milliseconde donker gemaakt. Wanneer de vlamboog uitstaat laat het scherm weer licht door, hiervoor hoeft het vizier niet te worden opengeklapt. Hierdoor is het zicht optimaal en ziet u alle kleuren beter. Een speedglas lashelm valt onder de categorie uitstekende kwaliteit. Indien u opzoek bent naar een professionele lashelm waarin de beste technologie in verwerkt is, dan kiest u voor een Speedglas lashelm. 

Welke speedglas lashelm kies ik?

Slijpexpert.nl biedt twee lijnen met Speedglas aan. De 100-serie en de 9100-serie. De 9100-serie heeft wat uitgebreidere opties, de 100-serie is wat eenvoudiger. Begint u net met lassen maar wilt u toch een laskap van optimale kwaliteit? Kies dan voor de 100-serie. Indien de soort filter, de comfort en de grootte van het gezichtsveld belangrijk is, vindt u dit in de 9100-serie. Bij het kiezen van een lashelm is het goed na te denken wat in uw situatie het belangrijkste is. Is de soort filter het belangrijkste? De lashelm? Of ademhalingsbescherming? Hieronder staat wat uitgebreidere informatie over deze punten per serie beschreven. 

Speedglas 9100

De 9100-serie is de grootste serie met veel verschillende opties. De serie bestaat uit zes modellen, waarvan Slijpexpert.nl er vijf aanbiedt. Kappen van deze serie bieden meer bescherming doordat de kap breder is en de oren, nek en zijkanten van het gezicht goed bedekt worden. Ook zorgen kappen van de 9100-serie voor meer comfort dankzij de stabiliteit en balans van de kap. De nieuwe hoofdband zorgt voor betere aansluiting. Hiernaast stelt deze serie u in staat meer controle over voorkeuren uit te oefenen. Er zijn verschillende filteropties en optische mogelijkheden wat bijdraagt aan gebruikerstevredenheid. Hieronder staan de opties uitgewerkt.

1. Soort lashelm:

 • Grootste prestaties en comfort:

  9100 (standaard)
  De Speedglas lashelm 9100 biedt bescherming tegen straling, hitte en vonken, zonder het zicht op het laswerk te blokkeren. De 9100 is de standaarduitvoering in deze serie. De helm bevat onder andere zijrijtjes en ventilatieopeningen. Ook beschikt deze helm over auto ON, wat betekent dat een bewegingssensor onmiddellijk het 3M Speedglas lasfilter 9100 (XXi filter) inschakelt wanneer de helm wordt opgepakt.

  9100 Air
  De Speedglas 9100-Air heeft motor aangedreven en toegevoerde lucht. De helm biedt voor de rest alle voordelen die de 9100 ook aanbiedt.

  9100 QR
  Wanneer bij uw werk ook uw hoofd extra bescherming nodig heeft, is er de Speedglas 9100 QR. Deze lashelm kan makkelijk worden bevestigd aan een veiligheidshelm. Zo bent u in staat makkelijk de laskap af te zetten (omhoog te schuiven) zonder dat de veiligheidshelm hiervoor afgezet moet worden. Dit zorgt voor continue bescherming van het hoofd.
 • Meer zicht:

  9100 FX
  De 9100 FX heeft dankzij een flip-up voorkap een breder gezichtsveld. Dankzij het grote vizier wat zich onder de laskap bevindt, bent u in staat om makkelijk uw laskap omhoog te schuiven en dan beschermd vrij zicht te hebben. Het beschermende vizier heeft een grootte van 17 x 10 cm. De helm wordt vaak ingezet bij precisie slijpwerk, ook bij weinig licht.

  9100 FX Air

  Het 9100 FX-Air model biedt goed zicht door een gebogen vizier, zonder dat hierdoor de adembescherming afgenomen hoeft te worden. Dit model beschikt over motoraangedreven en toegevoerde lucht.

 • Meerdere beschermingsniveaus:

  9100 MP
  De Speedglas 9100 MP (multi-protection) is ontworpen om volledige bescherming te kunnen bieden in 1 systeem. Nu kunt u werken in een volledig geïntegreerde en comfortabele beschermende omhulling. Hoofd, ogen, gezicht, gehoor en adem zijn alle beschermingsniveaus die geïmplementeerd zijn in deze helm. Met een gebogen vizier van 17 x 10 cm biedt uitstekend zicht omhoog, omlaag en opzij. De schouderbedekking dekt de hals, de nek, de schouders en de bovenkant van de borst en rug.

2. Soort filter

De juiste filterinstelling zorgt voor optimaal laswerk en minder belasting voor uw ogen. De filters zorgen voor uitstekende optische kwaliteit, uniforme kleurtinten en minimale vervorming in het gehele zichtveld van de filter. 

 • XXi
  Deze filter beschikt over ‘natural color technology’ en zorgt ervoor dat u uw lassen in een nieuw licht ziet met beter contrast en natuurlijke kleuren. Samen met de XX-filter heeft deze filter het grootse zichtveld (73 x 107 mm).

 • XX, X, V
  Al deze lasfilters hebben dezelfde eigenschappen. Allereerst zijn ze te vergrendelen in iedere tint. Hiernaast hebben ze een vertragingsfunctie waardoor de lasser de tijd voor de overgang van donker naar licht op het lastfilter kan aanpassen naar de lastechniek en de stroomsterkte. Verder hebben de filters een comfortmodus voor hechtlassen wat voorkomt dat uw ogen snel vermoeid raken door het continue moeten aanpassen aan wisselende lichtinvallen. Het verschil tussen deze types is de grootte van het zichtveld. De XX heeft een zichtveld van 73 x 107 mm, de X 54 x 107 mm en de V 45 x 93 mm. Uw voorkeuren bepalen welk soort filter u nodig heeft.

Speedglas 100

De 100-serie biedt hoge kwaliteit voor een lagere prijs. De kappen hebben dezelfde hoge kwaliteit als andere Speedglas-kappen. Met deze laskap kunnen lassers goed zien zonder hun bescherming af te nemen. De kappen zijn te verkrijgen in verschillende grafische uitvoeringen. De 100-serie komen met Speedglas automatisch donkerkleurend lasfilter 100V, wat een zichtveld van 44 x 93 mm heeft.

Persoonlijk advies

Weet u niet zeker welke 3M Speedglas helm het beste in uw situatie past en wilt u advies van experts? Wij helpen u graag! Twijfel niet om contact op te nemen. 

Bij SlijpExpert.nl heeft u altijd de laagste prijsgarantie op alle Speedglas producten van 3M. Bestel vandaag nog uit onze voorraad en u ontvangt uw producten van Speedglas binnen één werkdag thuis.

SlijpExpert.nl altijd de beste keuze! Altijd de laagste prijsgarantie. 

Neem contact op