Doorslijpschijven kopen, waar let ik op?

Doorslijpschijven kopen?

Doorslijpschijven van SlijpExpert.nl zijn geschikt om Ferro en Non Ferro metalen door te slijpen. De doorslijpschijven voor metaal worden gebruikt in de carrosseriebouw, staalbouw, scheepsbouw, bankwerkerij, installatiebouw, algemene machine- en apparatenbouw en andere takken van metaalbewerking. Indien u van plan bent een doorlijpschijf aan te schaffen zijn er een aantal dingen om goed op te letten. 

Let er bijvoorbeeld op welke diameter u koopt, en voor welke toepassing u het gaat gebruiken. SlijpExpert heeft verschillende doorslijpschijven in verschillende maten en ook van verschillende merken:

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een doorslijpschijf?

Is de doorslijpschijf geschikt voor mijn machine? Elektrisch gereedschap kan normaliter een beperkt aantal diameters slijpschijven opspannen. Slijpschijven voor metaal kunnen simpelweg te klein of te groot zijn voor de slijpmachines. Als de slijpschijf te klein is kan deze onvoldoende worden afgeschermd en zal het toerental te laag zijn. Een doorslijpschijf die te groot is zal niet in de beschermkap passen en het toerental van de machine zal te hoog zijn.  Schaf daarom altijd de juiste diameter doorslijpschijven aan.

De doorslijpschijven van SlijpExpert.nl zijn vervaardigd voor het doorslijpen van metaal. Gebruik deze schijven dan ook niet voor het ontbramen of schuren van werkstukken. In omgekeerde geval: gebruik geen afbraamschijven voor het door slijpen van metaal.

Voor welk inzetgebied kan ik de slijpschijven gebruiken? Slijpschijven zijn te gebruiken voor vele verschillende toepassingen. Zo zijn er slijpschijven voor metaal, slijpschijven voor Non-Ferro, aluminium en slijpschijven voor INOX/RVS. Gebruik daarom ook de juiste slijpschijven voor de geselecteerde toepassing. Om het hoogste rendement uit de slijpschijf te halen is het belangrijk om de juiste schijf voor het te bewerken materiaal te kiezen.

Op welke specificaties let ik bij aankoop van doorslijpschijven?

De doorslijpschijven zijn gebruikelijk van elkaar te onderscheiden op basis van de volgende specificaties:

  • De korrelsoort: Er wordt gebruik gemaakt worden gemaakt van Aluminiumoxide, Siliciumcarbide, Zirkonium of Keramische schuurkorrels. Aluminiumoxide is slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Siliciumcarbide kan goed tegen hitte en heeft een hele goede thermoshock. Hiernaast is dit materiaal zeer slijtvast. Zirkonium is een sterke en scherpe korrelsoort, die momenteel het meest gebruikt wordt in doorslijpschijven. Keramische schuurkorrels zijn de meest scherpe en slijtvaste schuurkorrels met een micro kristallijnen structuur.
  • De korrelgrofte: De korrel op de doorslijpschijf kunnen verschillende fijnheden hebben.  Waarbij 16 tot en 24 grof is, 30 tot 60 middel en 80 tot 100 fijn.
  • De hardheid. Hoe harder de schijf, hoe langer de standtijd, hoe meer de schijf trilt, hoe meer lawaai de schijf maakt, hoe minder snel het materiaal doorgeslepen wordt. Daarom is de juiste balans tussen hardheid en de verspaningscondities zo belangrijk.
  • Voor het slijpen van RVS en aluminium is het belangrijk dat er voor een ijzervrije (FE-vrij) schijf gekozen wordt.

Waar moet ik op letten bij gebruik van doorslijpschijven?

Alle doorslijpschijven zijn breekbaar en daarom is het belangrijk dat er van tevoren voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Slechte voorzorgsmaatregelen zoals het verkeerd monteren of gebruiken van de schijven kan zorgen voor ernstig letsel. Wanneer een schijf breuklijnen of uitgebroken stukken vertoont, de schijf niet meer gebruiken. Ook wanneer de schijf nat is geworden of op de grond is gevallen is het ten zeerste aan te raden de schijf niet meer te gebruiken.

De juiste schijf
Kies allereerst de juiste slijpschijf uit. Er zijn verschillende soorten en maten en daarom is het belangrijk goede informatie over de schijf die u wilt kopen door te lezen. Let hierbij op de snelheid van uw machine en de slijpschijf. Zorg er ook voor dat u zeker weet dat de machine en schijf passend zijn.

Bescherming
Draag altijd bescherming tijdens het gebruik van doorslijpschijven. Het is gevaarlijk om zonder bescherming met een haakse slijper te werk te gaan. Denk hierbij aan een veiligheidsbril en gehoorbescherming en een stofmasker. Vergeet ook nooit om goede werkhandschoenen aan te doen. Bedekt het hoofd met een veiligheidshelm en doe voor de zekerheid schoenen met stalen neuzen aan.

Toerental doorslijpschijf
De doorslijpschijven van SlijpExpert hebben allemaal een maximale toegestane toerental. Deze staat vermeld op de doos en op de doorslijpschijf. Dit toerental moet minstens zo hoog zijn als het maximale toerental van het elektrisch gereedschap. Wanneer het toerental van de machine hoger is dan van de schijf bestaat er de kans op breken.

Versleten schijven
Doorslijpschijven dienen tijdig vervangen te worden. Versleten of beschadigde doorslijpschijven kunnen veel eenvoudiger breken. Daarnaast is het resultaat van de slijpsnede niet zo strak als gewenst. Controleer daarom altijd of de slijpschijf geen scheuren bevat of andere tekenen van schade tonen. Wanneer er twijfels bestaan over de slijpschijf, neem dan geen risico’s en pak in dit geval een nieuwe slijpschijf.  

Monteren slijpschijf
Bij bevestiging van de doorslijpschijf moet deze precies op de uitgaande as van de haakse slijper passen. Wanneer de schijf niet goed bevestigd is, is de kans op onregelmatig draaien zeer groot. Daardoor gaat de schijf trillen en kan de controle over de doorslijpschijf afnemen of wegvallen.

Tijdens het doorslijpen
Als het werkstuk, bijvoorbeeld een stuk staal of metaal voor het grote deel is doorgeslepen kan het gaan buigen en breken, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Een ander veel voorkomend gevaar is dat de schijf gaat klemmen wanneer het materiaal bijna is doorgeslepen. De schijf kan dan gaan klemmen of zelfs breken. Houd altijd rekening met de juiste opspanning van het werkstuk, juist gebruik van de machine, en de slijprichting.

Bent u benieuwd naar de doorslijpschijven van SlijpExpert bekijk dan ons ruime assortiment doorslijpschijven. Wilt u meer informatie over de doorslijpschijven? Neem dan gerust contact op met een van onze experts.

Neem contact op

Gerelateerde producten