Vliegroest verwijderen

Vliegroest zijn kleine metaaldeeltjes die tijdens het bewerkingsproces van metaal praktisch altijd de ruimte in worden geschoten, dit wordt ook wel vluchtroest of oppervlakteroest genoemd. Deze stofdeeltjes zijn met het oog nauwelijks te zien, maar kunnen wel een enorme impact hebben op roestvaststaal. Met name in de voedingsmiddelenindustrie is vliegroest uit den boze, omdat de voedingsmiddelen absoluut niet in aanraking mogen komen met roest. Bedrijven in deze industrie hebben daarom vaak beschikking over afsluitbare ruimtes en afgedekte machines.

Voorkom dat vliegroest in aanraking komt roestvaststaal

Voor bepaalde industrieën is het van groot belang te voorkomen dat vliegroest in aanraking komt met roestvrijstaal, door bijvoorbeeld een goede afzuiging of het gebruik van afgesloten ruimtes. Op deze manier kan men er namelijk verzekerd van zijn dat er geen roest optreedt bij het gebruiken en toepassen van roestvaststaal.

  • Goede afzuiging: tijdens het bewerkingsproces dient men gebruik te maken van goed afzuigingsapparatuur, zodat de stofdeeltjes niet de mogelijkheid krijgen om zich in de lucht te vermengen en rond kunnen dwarrelen in de ruimte.

  • Hoge luchtdruk: door een hoge luchtdruk worden de stofdeeltjes buiten de gewenste ruimte gehouden. Bij het openen van de deur zorgt het verschil van luchtdruk er namelijk voor dat de stofdeeltjes niet binnen kunnen komen.

  • Afgesloten ruimtes: het is verstandig om roestvaststaal te bewerken in een afgesloten ruimte, zodat het niet in aanraking kan komen met andere materialen.

  • Apparatuur: houd onder alle omstandigheden rekening met het gereedschap dat wordt gebruikt. Door roestvaststaal te bewerken met een slijpschijf die eerder is gebruikt voor staal, kan de roest overgebracht worden.  

Vliegroest verwijderen

Natuurlijk kan het voorkomen dat het materiaal op een of andere manier toch in aanraking is gekomen met vliegroest. Aangezien deze roest niet uit het materiaal zelf komt, maar een extra laag vormt over het roestvaststaal, kan het eenvoudig verwijderd worden. Vaak is het al mogelijk de vliegroest te verwijderen met een doekje en een klein beetje water en schoonmaakmiddel. Als dit echter niet genoeg is, dan raden we u aan gebruik te maken van een zogeheten Inoxi restore spray. Hiermee kunt u het roestlaag vrij gemakkelijk verwijderen, zonder dat het materiaal beschadigt raakt.

Als de vliegroest niet met schoonmaakmiddel of restore spray verwijderd kan worden, dan gaat het zeer waarschijnlijk om roest die uit het materiaal zelf is voortgekomen. In dat geval dient het materiaal opnieuw geslepen te worden.

Vragen over het voorkomen van vliegroest?

Indien u vragen heeft over het verwijderen van vliegroest, dan adviseren wij u om contact op te nemen met een van onze experts. SlijpExpert is gespecialiseerd in de verkoop en het advies op het gebied van schuren en slijpen.


 

Neem contact op