Slijpen van walshuid

Tijdens het vervaardigingsproces van staal ontstaat een fenomeen onder de naam walshuid, een laag met verontreiniging die optreedt bij het verhitten en walsen van het materiaal. Alvorens het staal bewerkt kan worden met extra beschermingslagen, dient deze zogenaamde vetlaag verwijderd te worden. Bovendien kan er niet direct geschuurd worden. Onder normale omstandigheden breken de schuurkorrels geleidelijk af, zodat de grofte wordt behouden. Walshuid veroorzaakt echter verglazing, waardoor de korrel binnen een paar minuten bot wordt en zijn volledige functie verliest. De extra laag komt voor in verschillende vormen, wat vaak afhangt van de dikte van het materiaal. Over het algemeen kan het volgende gesteld worden: hoe dikker de balk, hoe dikker de walshuid en hoe moeilijker deze te verwijderen is.

Onze tips voor het verwijderen van walshuid

Alvorens men aan de slag gaat met het verwijderen van de walshuid, is het van groot belang de dikte vast te stellen. Zo kunt u het gereedschap afstemmen op de werkzaamheden. Het is verstandig om een schijf te gebruiken die niet verglaasd en die tot – afhankelijk van de walshuid – meegaat tot de gewenste dikte. Zo kan het voorkomen dat een grove schuurschijf erg diepe krassen achterlaat, terwijl een schuurschijf met een fijne korrel juist te weinig resultaat levert. In de ergste situaties kan men gebruik maken van een afbraamschijf.

Heeft u vragen over het verwijderen van walshuid?

Indien u vragen heeft over het verwijderen van walshuid, dan adviseren wij u om contact op te nemen met een van onze experts. SlijpExpert is gespecialiseerd in de verkoop en het advies op het gebied van schuren en slijpen.


Neem contact op