Buitenhoek slijpen

Het kan voorkomen dat een juiste afwerking van koker- en buismateriaal (van staal, RVS of aluminium) noodzakelijk is. We hebben het dan hier over het wegslijpen van een lasnaad. Veelal geeft een gladde en goed afgewerkte oppervlakte een kwalitatief betere en mooiere uitstraling.

Het slijpen van een buitenhoek

Bij koker- en buismateriaal gaat het om twee verschillende vormen, namelijk een hoekige vorm en een ronde vorm. Het is van belang dat er in beide gevallen een ander proces wordt gehanteerd, om zo het beste resultaat te kunnen realiseren.

Buitenhoeken slijpen van kokermateriaal

In het geval u de buitenhoeken van kokermateriaal wilt slijpen, is het verstandig om voor een fiberschijf (3M Cubitron II fiberschijf) te kiezen. Met deze schijf is het mogelijk om vlak te slijpen zonder dat er bij lang gebruik vervorming optreedt. Aangezien het om een hoekige vorm gaat, is het namelijk van belang dat de hoeken daadwerkelijk recht blijven en dat de lasnaad zo strak mogelijk is. Voor het bewerken van kokermateriaal is het verstandig om gebruik te maken van een haakse slijper die op een zo hoog mogelijke toerental gezet kan worden. Onder deze omstandigheden functioneert de fiberschijf het beste.

Buitenhoek slijpen van buismateriaal

In tegenstelling tot kokermateriaal is het verstandig om buismateriaal af te werken met een slijpschijf waarbij wel een lichte mate van vervorming optreedt. Voor dit type materiaal raden we aan gebruik te maken van een Cibo RCD-lamellenschijf. Deze zorgt ervoor dat de lasnaad volledig wordt weggeslepen. Bovendien wordt de naad direct afgewerkt met een fijne finish. Door de verende eigenschappen vormt deze slijpschijf zich aan het ronde oppervlakte, waardoor de schijf zeer geschikt is voor het afwerken van buismateriaal. De lamellenschijf is het beste te gebruiken in combinatie met een haakse slijper die op een stand van 3.000 tot 3.500 toeren kan functioneren. De meeste machines draaien tussen de 10.000 en 11.000 toeren, dus het is verstandig gebruik te maken van een haakse slijper met regelbaar toerental (Flex LE 14-7).

Heeft u vragen over buitenhoek slijpen?

Indien u vragen heeft over het buitenhoekslijpen van koker- of buismateriaal, dan adviseren wij u om contact op te nemen met een van onze experts. SlijpExpert is gespecialiseerd in de verkoop en het advies op het gebied van schuren en slijpen.

 

Neem contact op